Digital innovasjon og utvikling i Trøndelag

Ikon

Kommunesamarbeid gir gode resultater!

Av Asle Brustad, tekst og foto.

Kommunene i Indre Namdal og kommunene i Fosen-regionen har tatt ut store gevinster ved å gå sammen om felles Feide-prosjekter for sine kommuner.

En prosess for innføring av Feide (nasjonal løsning for digitale brukeridentiteter -bruker-ID – i undervisningssektoren) i grunnskolene i Norge har vært i gang siden mars 2008. Det har vært en omfattende prosess å få gitt kommunene tilstrekkelig informasjon om hva dette er og hva det kan/skal brukes til. I Trøndelagsfylkene har dette arbeidet vært organisert gjennom prosjektet ”TrønderFeide”, hvor Sør-Trøndelag fylkeskommune har hatt prosjektlederansvar gjennom frikjøp fra Senter for IKT i utdanningen.

Det har vært et gjennomgående fokus på at oppgaven i stor grad handler om å få orden på ID-håndteringen (brukernavn, passord og rettighets-styring) internt i kommunen. Det har også vært oppfordret til å vurdere å samhandle i større enheter enn enkeltkommuner siden det ligger et stort potensial i samhandling på en problemstilling som i prinsippet er lik for alle.

Trondheim og Klæbu er de første kommunene til å bli Feide-godkjent i Trøndelag. I disse dager har imidlertid to større kommunesamarbeid også kommet i mål, noe som betyr at 13 kommuner (6 + 7) har kommet i mål gjennom en samordnet løft.

Indre Namdal: Disse kommunene har organisert sitt Feide-prosjekt gjennom IKT Indre Namdal IKS som har ansvar for mange felles IKT-løsninger i denne regionen. Innføring av Feide har vært sett i sammenheng med innføring av nytt skoleadministrativt system (SAS). På denne måte har de fått på plass både SAS-løsning og Feide-løsning som dekker alle 6 kommuner i regionen.

Fosen-regionen: Fosen regionråd består av 7 kommuner. De har etabler en felles IKT-enhet kalt Fosen IKT som tar seg av drift og vedlikehold av IKT-systemer som er felles for kommunene i regionen. De har valgt å engasjere en ekstern prosjektleder for å administrere sitt Feide-prosjekt. De har også koblet Feide-prosjektet opp mot innføring av nytt, felles SAS. Her har de foretatt en grundig kartlegging av hvordan de administrerte og forvaltet sine brukeridentiteter rundt om i kommunene. De har så gått sammen og bygd et system for felles brukeradministrasjon for alle 7 kommuner som driftes av Fosen IKT.

Konklusjon: Begge samarbeidsprosjektene har medført effektiv bruk av ressurser for å løse felles utfordringer. De har også oppnådd å få standardisering og samordning på sin ID-administrasjon, noe som vil være en viktig, felles plattform for samordning av mange andre IKT-baserte tjenester.

Tilleggseffekter knyttet til Feide-prosessene: Prosjektansvarlige for begge kommunesamarbeidene bekrefter at de har hatt store tilleggsgevinster ved gjennomføring av Feide-prosjektene. Mer om dette kan du lese her

Reklamer

Filed under: DIGITAL FORVALTNING I KOMMUNENE

One Response

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: