Digital innovasjon og utvikling i Trøndelag

Ikon

Nytt framtidsrettet bredbånd på plass

Nå kan husstander i kommunene Oppdal, Røros og Hemne surfe på nettet med superfart og få tilgang på digitale TV-løsninger. Bak utbyggingen står flere bredbåndsselskaper med lokal tilknytning. Sør-Trøndelag Fylkeskommune har vært pådriver og koordinator, i tillegg til å ha dekket 50 % av utbyggingskostnadene.

Prosjektet kom i stand etter lokale initiativ som ble meldt inn til fylkeskommunen. Gjennom bredbåndsmidler tildelt fra Kommunal- og Regionaldepartementet kunne prosjektet realiseres. Etter en anbudsrunde ble Infonett Røros AS valgt som leverandør. Infonett Røros har bygd ut løsningene i samarbeid med HemneNett AS og Vitnett AS. Samtlige er medlem i RIKS, Midt-Norges bredbåndsallianse.

I Oppdal kommune har Vitnett bygd ut radiobasert bredbåndsaksess til Dalen v/Dalsvatnet. Der kan både hus og hytter få bredbåndsaksess med kapasitet opp til 20 Mbps. I tillegg er det gjort kapasitetsfremmende tiltak til ca. 1600 husstander i Oppdal sentrum, ved bruk av coaxkabel og fiberoptisk kabel. Disse kan få såkalt ”tripple play”, noe som betyr Internett, TV og telefon på samme kabel. Internettkapasiteten er her på 50 Mbps, men skal på sikt kunne økes.

Kjønsvika og Grøtvågen i Hemne kommune har fått radiobasert bredbånd gjennom HemneNett sin utbygging. Utbyggingen dekker både hus og hytter. Løsningen kan gi opp til 6 Mbps. I likhet med Oppdal har også Kyrksæterøra sentrum fått gjennomført tiltak som skal gi bedre kapasitet, samt ”tripple play”. Ca. 1000 husstander får tilbud om dette.

Røros kommune har også gjennomført en todelt utbygging. I et område ved Harsjøen har hus, næringsliv og hytter fått tilbud om ny og forbedret bredbåndsløsning. Løsningen har gått ut på å forkorte eksisterende telefonlinjer slik at det ble mulig å få levert ADSL. Kapasiteten her vil ligge rundt 10 Mbps. I Røros sentrum vil det være oppgradert kapasitet og ”tripple play” tilgjengelig for ca. 1400 kunder.

Oppsummert så gir dette prosjektet ca 4000 husstander en fremtidsrettet løsning. Rundt 150 nye husstander får bredbåndsaksess der det tidligere var svært dårlige forhold. De lokale bredbåndsselskapene har vist meget god vilje og evne til samarbeid, og har strukket seg langt for å levere de løsningene som har vært etterspurt.

Med denne utbyggingen har Sør-Trøndelag Fylkeskommune tatt nok et viktig skritt i å skaffe innbyggerne den bredbåndskapasitet som kreves for framtiden. I tillegg har flere ”hvite flekker” blitt dekket. Det er kun et fåtall hus som nå er uten god nok bredbåndsaksess i fylket. Det jobbes videre mot en løsning for disse, samt at oppgraderingsprosjekter også prioriteres. Dette arbeidet er organisert i det som kalles eTrøndelag, en omfattende satsing på digital innovasjon og utvikling i Sør-Trøndelag.

Reklamer

Filed under: UTBYGGING AV INFRASTRUKTUR

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: