Digital innovasjon og utvikling i Trøndelag

Ikon

Trekantsamarbeid som bærer frukter

Tekst: asle.brustad@stfk.no

Mange kommuner i Sør-Trøndelag har det siste året deltatt i et opplegg kalt «Strategisk ledelse og IKT» i regi av eKommunegruppen i KS[1]. Hovedhensikten er å bevisstgjøre rådmennene når det gjelder deres ansvar for strategisk bruk av IKT koblet opp mot sine øvrige strategier for forvaltning og tjenesteproduksjon.

 Tradisjonelt har bruken av IKT i stor grad vært drevet frem av teknologene. Den  prosessen som har vært gjennomført nå har vært vellykket i den forstand at rådmennene har sett sin rolle og sitt ansvar tydeligere, og mange har tatt grep umiddelbart som en følge av denne aktiviteten. Det viktige nå er at det dreies fra teknologifokus til anvendelse av teknologi som hjelpeverktøy for å levere gode tjenester. Konkret startet både Værnesregionen og Fosenregionen utvikling av eKommunestrategier allerede i den siste av fire samlinger. Begge disse regionene har den fordelen at de allerede har et etablert samarbeid på IKT-området og også har et utstrakt tjenestesamarbeid på andre områder. Orkdalsregionen, som er den tredje regionen som har gjennomført opplegget, er i en tidlig utredningsfase mht. interkommunalt IKT-samarbeid og har derfor ikke kommet i gang på samme måte som de andre to enda, men kunnskapen fra nettverket kan forventes å bety mye når de skal sette i gang med dette arbeidet.

Sør-Trøndelag fylkeskommune v. eTrøndelag deltar i utviklingsprosessen i Fosenregionen. Siden utvikling av eKommunestrategier har vært flagget som et viktig innsatsområde helt fra etableringen av eTrøndelag i 2005/2006 var dette en god anledning til å revitalisere satsningen. Vi deltar derfor med prosjektrådgiverressurs sammen med Fosen regionråd og Fosenkommunene. Vi er også i startfasen med rådgivning i Samarbeidskomiteen for Orkdalsregionen og deltar som «observatør» i Værnesregionen når dette oppleves naturlig.

Vi ser det som en viktig oppgave å knytte kontakter både kommunesamarbeidene imellom og mot KS og andre sentrale aktører. Vi ønsker også å bidra til å få oversikt over krav og føringer fra sentrale premissgivere på statlig hold, og vi ønsker å formidle erfaringer fra Fosenprosjektet til andre i samme situasjon. Vi er meget glad for at Fosenregionen har besluttet å legge ut mest mulig informasjon åpnet på internett for de som måtte ha interesse av det og regner med at de andre regionene også følger dette eksemplet. Denne informasjonen finner dere her: eKommunestrategi-Fosen

Vi føler dermed at trekantsamarbeidet Kommune – Fylkeskommune – KS gir god avkastning. Det kan dessuten utvikle seg til å bli et firkantsamarbeid siden det fra Fosenregionen er søkt om midler fra Fylkesmannen til å utrede og utvikle «bestillerrollen». Dette er et viktig arbeid som de fleste kommuner i Norge kan komme til å få nytte av.

 Vi gleder oss over at de interkommunale samarbeidene er under rivende utvikling og ser frem til å bidra videre i prosessene!

 


[1] Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon

Reklamer

Filed under: DIGITAL FORVALTNING I KOMMUNENE

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: