Digital innovasjon og utvikling i Trøndelag

Ikon

eKommunestrategier og skybaserte tjenester (Cloud Computing)

Av Asle Brustadcloud

I et langsiktig planperspektiv er det viktig å ha med seg skybaserte tjenester i bagasjen. Mange kommuner er nå i prosess med utarbeidelse og implementering av eKommunestrategier. Disse strekker seg ofte over 5 – 10 år og bør ha med seg denne dimensjonen.

Fornyingsministeren sier at hun Vil gjøre det enklere å tilby og bruke skytjenester. Fornyings- og Administrasjonsdepartementet (FAD) har bl.a. omtalt dette i kap. 4.4 Meld.St. 23 (2012-2013) «Digital agenda for Norge. IKT for vekst og verdiskaping.» I egen «boks» i kapitlet sier de følgende:

Boks 4.8 Tiltak

  • 32. Skytjenester som et alternativ ved anskaffelse av IKT-driftstjenester
    Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet vil vurdere tiltak for å bevisstgjøre offentlige virksomheter på atde bør vurdere skytjenester som et alternativ ved anskaffelse av tjenester for IKTdrift, der dette er relevant.
  • 33. Veileder for skytjenester
    Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet vil utvikle veiledere for offentlige og private virksomheter som ønsker å ta i bruk skytjenester. Arbeidet vil også omfatte utvikling av kravspesifikasjoner og standardavtaler som kan benyttes ved kjøp av slike tjenester, som alternativ til de standardavtaler skytjenesteleverandørenebenytter, og nødvendige avklaringer av relevant regelverk.

Klikk her for å se hele kapittel 4.4

Internasjonalt:

Det er verd å merke seg at f.eks. Storbritannia og Australia har etablert sentrale strategier på dette området, og at Canada har satt opp «Shared Services Canada» via en frittstående dedikert avdeling som administrerer individuelle nettskytjenester offentlig forvaltning. Her er en artikkelen som beskriver dette og som det kan være verd å se på: lenke

For de som er på LinkedIn finnes det en gruppe som heter eGov Community som det kan være greit å melde seg inn i for å følge debatten som går der.
Artikkelen over ble fanget opp i denne gruppen. Se lenke

Reklamer

Filed under: DIGITAL FORVALTNING I KOMMUNENE

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: