Digital innovasjon og utvikling i Trøndelag

Ikon

Digitaliseringsstrategier og implementering i kommunene

Asle Brustad Mobil 918 21 727

Noen inntrykk etter besøk hos Odense kommune, foredrag fra København kommune på IKT ORKide strategisamling og gjennomgang av «Digitaliseringsstrategi 2013 – 2016 for kommuner og fylkeskommuner» – som er ført i pennen av vårt eget KS.

DSC_0108 - web

Det skjer stadig spennende ting på digitaliseringsfronten – både ute og hjemme. KS har som mange kjenner til satt sammen en ny digitaliseringsstrategi på vegne av kommunene i Norge. Den trekker opp 3 sektorielle satsningsområder som kommunene er opptatt av: Helse og velferd, Oppvekst og utdanning og Plan, bygg og geodata. Videre trekkes det opp 6 tverrgående satsningsområder: Digital dialog, Strategisk ledelse og IKT, Kompetanse, Arkiv og dokumenthåndtering, Personvern, taushetsplikt og informasjonssikkerhet og Arkitektur og standardisering.

En omfattende materie som det kan være vanskelig for den enkelte kommune å gripe tak i! Hvor skal man starte? Hvem skal ta ansvar for hva? Hvordan koordinere – internt i kommunen, mot andre kommuner, mot statlige virksomheter, mot innbyggere, frivillige organisasjoner og næringsliv?

Som et første skritt på veien for å implementere strategien har vi i eForum Trøndelag (som består av STFK v. eTrøndelag, KS ogFylkesmannen) sammen med KommIT invitert til en workshop på Værnes 14. november. Her er kommunene i begge Trøndelagsfylkene invitert, og kommunene i Møre og Romsdal er indirekte invitert via to eksiterende IKT-samarbeid. Samlingen vil ha en mest mulig praktisk tilnærming. Vi oppfordrer alle kommuner til å melde seg på og møte opp med både IKT-ansvarlige og – ikke minst – med fagansvarlige innfor de relevante satsningsområdene etter prinsippet «Den vet best hvor skoen trykker som har den på!»
Program og påmelding finner du her: http://ks.event123.no/TrondelageForumWorkshop/hjem.cfm

I Danmark er det knallhardt kjør på digitalisering pga. en særdeles anstrengt kommuneøkonomi. Vi Vi besøkte nylig Odense kommune sammen med Det Digitale Trøndelag. De kunne fortelle oss at de hadde et innsparingskrav på ca. 1 mrd. kroner for 2013. Da slipper man ikke unna med bare å digitalisere tjenester, da må man faktisk også legge ned de manuelle og papirbaserte tjenestene for å ta ut gevinster! De fleste av oss er vel kjent med at vi ofte innfører digitale løsninger parallelt med manuelle løsning. Dette fører ofte til «dobbelt bokholderi», slik at de potensielle gevinstene ikke blir tatt ut.
De har lagt opp et imponerende løp for å få med seg alle grupper av innbyggere over på digitale løsninger. De kjører tilpassede løp f.eks. ute i skolene, blant eldre, sosialt utsatt osv. De bruker også bibliotekene som aktive medspillere for å hjelpe sine innbyggere i gang. Her har vi mye å lære!
København kommune har også gjort et omfattende arbeid på tilsvarende. På strategiseminar hos IKT ORKide fortalte Siggi Brandt Kristoffersen, Københavns Borgerservice om prosessen. Hans presentasjon kan du se her. De har blandt annet foretatt en kvalifisert beregning av hva en henvendelse fra innbygger koster via forskjellige kanaler, dvs. digital, pr. telefon, skriftlig eller personlig oppmøte. Tallene burde interessere noen hver!
Det sier også noe om fokuset når landets statsminister snakker om digitalisering i sin nyttårstale til folket. (Se lysbilde 25 i presentasjonen.)

 Det er stort trykk fra sentralt hold på at vi skal ha fokus på gevinstrealisering når vi digitaliserer tjenester, men pt. er vi ikke flinke nok til å ta hverken prosessen – eller å plassere ansvar. Mye av hemmeligheten ligger i å sette inn ressurser tidlig i prosjektet på arbeidsprosessanalyser – og forbedringer. Pga. av kompleksitet er det ofte en vegring mot å ta denne jobben. KommIT er i ferd med å utvikle håndterlige maler for på arbeidsprosesser og gevinstrealisering. Vi håper disse blir så enkle at det faller naturlig å gjøre denne jobben som en integrert del av ethvert digitaliseringsprosjekt!

Vi i eTrøndelag er med som prosjektrådgivere i flere pågående prosjekter i Trøndelag, bl.a. i prosjekt Digital Døgnåpen Forvaltning i Fosen-regionen. Her har vi bl.a. som ambisjon å bistå med prosessarbeid og kartlegging av gevinstmuligheter. Et spennende arbeid som vi har forventninger til i tida fremover, og som vi håper vi kan formidle erfaringer fra etter hvert.

Reklamer

Filed under: DIGITAL FORVALTNING I KOMMUNENE

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: