Digital innovasjon og utvikling i Trøndelag

Ikon

e-CREATE – INTERREG IVC


Sør-Trøndelag fylkeskommune er partner i Interreg IVC prosjektet e-CREATE – Cultural Routes Entrepreneurship and Technologies Enhancement. e-CREATE er et treårig prosjekt som går fra 2012-14.  Gjennom å fremme bruk av ny teknologi, har prosjektet som målsetting å øke konkurransekraften til servicerettede reiselivsbedrifter langs kulturruter i regionene. e-Create skal utvikle teknologi- og tjenestemodeller som vil gi et bedre reiselivstilbud. Prosjektets webside finner du her: www.e-create-project.eu.

Prosjektet blir ledet av den tyske regionen Sachsen-Anhalt. I tillegg deltar regioner fra Tsjekkia, Polen, Frankrike, Italia, Ungarn, Spania, Portugal og Irland. Eistein Guldseth i eTrøndelag er prosjektleder for Sør Trøndelag fylkeskommune, og organiserer prosjektet på operativt plan. Arbeidet i prosjektet vil  blant annet foregå i workshops (både internasjonalt og nasjonalt) relatert til identifiserte «good practices». STFK var vertskap for en internasjonal workshop høsten 2012.

Fokus i prosjektet  ligger på IKT
, og utvikling av stedsbaserte tjenester for smarttelefoner, samt entreprenørskap og kompetanseheving innenfor IKT i reiselivsbedriftene. Prosjektet skal  også danne grunnlag for strategi-utvikling hos regionale utviklingsaktører.

Kulturminner er en sentral komponent når det gjelder formidlingen av de gode historiene og et steds egenart og kultur. Digitalisering og presentasjon av informasjon om kulturminner vil derfor bli vektlagt når det i løpet av prosjektet konkret skal utvikles en nedlastbar applikasjon (app) for smarttelefoner.

Og nå går det virkelig fremover! Kulturminneavdelingen og eTrøndelag har allerede etablert den første pilot-siten på Refsnes i Rissa i juni 2013; en kultursti gjennom 9000 år med videofortellinger tilgjengelig på smarttelefon og nettbrett gjennom QR-koder ved hvert kulturminne. Hele området er dekket av et utendørs WIFI nett med gratis tilgang. Adresseavisens reportasje Drap og sjalusi blir turopplevelse fra pilot-siten på Refsnes i Rissa, gir et godt bilde av hvordan vi arbeider med dette temaet. Her kan du bevege deg langs en kultursti og oppleve 9000 års historie både på stedet og gjennom digitale fortellinger på mobilen din.

I tillegg har vi startet kartleggingsarbeidet på Orkanger, der målet er å fortelle norsk industrihistorier gjennom å trekke de lange linjene fra Thams på Orkanger, via krigshistorien, og frem til Stein Erik Hagens Orkla på Løkken. Avisa Sør Trøndelag laget reportasjen Thamshistorie på smarttelefon fra kartlegginga vi gjorde på Orkanger og Løkken i august. Siden det har vi foretatt dekningsmålinger langs Thamshavnbanen.

Publikasjoner i prosjektet pr. mars 2014 er følgende:
1. Marketing and Business Plan Handbook
2. Apps & Laws – policy recommandations

«Good practices» i e-Create er interessant lesning som kan gi inspirasjon til mange. Her er kortversjonene av de 12 praksisene (av totalt 49 innsendte) partnerne i e-Create stemte frem som verdt å gå nærmere inn på i prosjektets workshops:

1. HALBERSTAD APP
Developing the first city app in Saxony-Anhalt, Saxony Anhalt (DE)
2. VISITORS TOURISTIC 3K CARD
Motivation of tourists, visitors, travelers for visiting interesting places, sights and various destinations, Usti Region (CZ)
3. START UP MODENA
The idea becomes enterprice – how to identify and enhance innovative and competitive business ideas, Province of Modena (IT)
4. INTEGRATION
Integration of tourism related service providers in the information society, West Pannon RDC (HU)
5. NATURFREUDE ERLEBEN APP
The track-APP for Saxony-Anhalt with information about hiking, biking, paddling, trips and more, Saxony Anhalt (DE)
6. MAP2APP

Create your mobile travel app – user generated mobile travel guides
, Lombardy Region (IT)
7. TOURISM INTERACTIVE STORE
Technological infrastructure to support the network in interactive stores of tourism, Valsousa (PT).
8. GPS FRIENDLY
GPS tracking and sharing in touristic routes – app & website, Malopolska RDA (PL)
9. GPS MOBILE GUIDE
Creation of an e-service virtual tourist guide, Malopolska RDA (PL)
10. THROUGH ZORY TO SILESIA
Creating a tourist e-information system, GAPP (PL)  
11. KULMIN
Digital dissemination of cultural heritage, Sør Trøndelag fylkeskommune (N)
12. VIA DE LA PLATA ROUTE
Routes of heritage communications, social and economic use, Castilla y Leon (SP)

NB. Mer utfyllende beskrivelser er tilgjengelig for spesielt interesserte. 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: